Friday 10 January 2014

TRADISIONAL FOODS OF NEGERI KELANTAN

Logo


WELCOME TO NEGERI KELANTAN DARUL NAIM


NASI KERABU

nasi kerabu



Nasi kerabu merupakan satu jenis makanan yang mempunyai pelbagai variasi warna.Nasi kerabu ini kebiasaannya boleh didapati dengan warna biru. Ia selalunya dihidangkan bersama ulam-ulaman yang segar dan ikan. Antara ulam-ulaman ialah kubis,taugeh,bunga kantan,bagi menambahkan keenakan ketika makan, makanan ini selalunya dihidangkan bersama lauk seperti ayam bakar, daging bakar,ikan goreng dan ayam goreng.ianya juga disertakan dengan solok lada dan bawang jeruk. Ia sesuai dihidangkan pada waktu pagi sebagai sarapan dan pada waktu malam sebagai makan malam.


Makanan ini tidak sah jika tidak disertakan dengan budu, tumis dan sambal...ia selalunya dimakan bersama dengan keropok..bagi  pelancong dari luar negeri kelantan pasti akan merasai nimatnya makanan ini di negeri kelantan.


RECIPE NASI KERABU





Nasi
Masak beras seperti biasa. Masukkan bunga telang dan kacau kacau bagi rata warnanya, jika mahukan nasi kerabu berwarna biru. Saya hanya memasukkan pewarna biru dan daun limau purut. Jika suka boleh juga masukkan 1 batang serai ketuk.


Kuah Tumis
Santan
7 ulas bawang merah
1/2 labu bawang putih
3 bawang besar
15 cili kering
1 cm halia
1 serai - ketuk
1 asam keping
2 sb gula 
Sedikit gula melaka
2 sb budu
Garam (kena rasa masin dulu)

Blend semua bahan di atas kecuali serai diketuk. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dan serai sehingga wangi. Masukkan sedikit air dan masak sehingga mendidih.

Masukkan santan dan sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul. Masukkan asam keping, budu dan gula. Jika menggunakan budu, dirasakan dulu sebelum dimasukkan garam. Masak sehingga pecah minyak. 


 
Nota: Kuah tumis biar ada rasa masin masin sikit. Kuah tumis sedap disediakan lebih awal dan mesti agak pekat. Kalau makan pagi, disediakan disebelah malamnya.



Sambal Kelapa
1 Ikan kembung - rebus & ambik isi
1/2 biji kelapa parut - goreng
4 bawang merah
2 batang serai
Garam
Gula

Goreng kelapa dan kacau sentiasa supaya tidak hangit.  Tumbuk semua bahan dan gaul dengan kelapa goreng.

Tumbuk lagi sekali. Kali ini saya cuma menggaul rata, tak ditumbuk lagi selepas digaul. Masukkan garam dan gula.

Ulam ulaman
Kacang panjang
Kubis
Timun
Daun kesum
Bunga kantan
Bawang besar
Kacang botol
Taugeh

Hiris halus kesemua ulam ulaman.


Sambal Cili
Cili padi
Cuka
Garam
Gula

Sambal cili adalah wajib jika tak dibuat kuah tumis. 


Lauk pauk
Telur masin 
Ikan rebus goreng celup tepung
Daging bakar
Daging goreng atau ayam goreng
Keropok atau keropok lekor
Solok lada
Bawang putih jeruk


Cara Menghidang
Letakkan nasi di dalam pinggan. Masukkan ulam ulaman diikuti dengan sambal kelapa.

Kemudian sendukkan sedikit kuah tumis, budu dan sambal.

Akhir sekali, letakkan keropok dan lauk pauk seperti telur masin, daging bakar, ikan celup tepung, daging goreng dll.

Jika suka letakkan pulak sayuran seperti solok lada, bawang putih jeruk dll.





Gaul rata dan sedia untuk dinikmati...




SELAMAT MENJAMU SELERA!!!!






laksam


laksam





laksam
Laksam juga meruapakan salah satu makanan tradisi bagi masyarakat negeri kelantan...di mana laksam ini dibuat daripada tepung beras yang dihidangkan bersama kuah lemak santan kelapa dan ulam-ulaman yang segar..antara ulam-ulaman yang biasa digunakan ialah taugeh,kacang panjang,bunga kantan,daun serai wangi dan banyak lagi.
laksam
laksam






No comments:

Post a Comment